Wijnorganisaties in Nederland
Nederland groeit als wijnland. Niet alleen komen er steeds meer wijnen van eigen bodem, de gemiddelde wijnconsumptie is in de afgelopen veertig jaar ook fors toegenomen. Daarmee is de interesse in wijn gegroeid en zijn wijnorganisaties onmisbaar. Deze website is bijvoorbeeld een initiatief van de Vereniging Nederlandse Wijn Producenten. Maar er zijn meer landelijke wijnorganisaties. Een overzicht van de zes belangrijkste namen.
VNWP
Een groot deel van de Nederlandse wijnboeren vormen sinds 2016 samen de VNWP: Vereniging Nederlandse Wijn Producenten. De VNWP is gestart nadat het Productschap Wijn een jaar eerder werd opgeheven. Met de samenwerking neemt de beroepsvereniging de belangenbehartiging van de sector op zich. Denk aan advies over geschikte gewasbescherming, meedenken over de huidige en toekomstige regelgeving, het vertegenwoordigen van de wijnboeren bij andere vakorganisaties en de duurzaamheid van de sector bevorderen. De vereniging heeft ook het initiatief genomen om Nederlandse Wijninfo te beginnen.
KVNW
De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) is de vakvereniging van de wijnbranche. Onder de leden zijn bijvoorbeeld wijnwinkels, wijnimporteurs en pr-bureaus voor de wijnsector. De KVNW helpt ondernemers onder andere met duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daarnaast volgt de vereniging de ontwikkelingen in de wijnbranche en deelt ze ook relevantie informatie over wet- en regelgeving en wetenschappelijke publicaties met leden. De KVNW beheert ook de website www.wijninfo.nl. Hier vind je informatie over het maken van wijn, Europese wijnwetgeving en de belangrijkste wijntermen.
WIJNACADEMIE
De Wijnacademie biedt opleidingen in wijn en gedistilleerd aan. De vinologenopleiding en het traject Magister Vini zijn de hoogst haalbare Nederlandse wijntitels. De academie is al in 1974 opgericht en biedt naast wijnopleidingen ook andere wijneducatie aan. Zo zijn er regelmatige trainingen en lezingen van wijnprofessionals om de kennis van de vinologen up-to-date te houden.
VVN
Wijnkenners die Vinoloog van de Wijnacademie zijn kunnen lid worden van de Vereniging van Vinologen (VVN). Dit is een onafhankelijke landelijke vakvereniging van wijnspecialisten. De vereniging heeft ook aspirant-leden. Dit zijn mensen die nog in opleiding zijn tot vinoloog. Er zijn ongeveer 500 leden die onder andere actief zijn in de slijtersbranche, horeca, journalistiek, scholing en wijnhandel.
SDEN
Stichting Dranken Examens en Normering (SDEN) geeft en ontwikkelt allerlei examens voor de Nederlandse drankenbranche. Zo zijn er landelijk erkende examens in wijn, bier en gedistilleerd. Op het gebied van wijn zijn er vijf opleidingsniveaus: Wijnvignet (niveau 1), Wijnoorkonde (niveau 2), Wijnbrevet (niveau 3), Vinoloog (niveau 4) en Magister Vini (niveau 5). De opleidingen worden door heel Nederland gegeven door erkende wijndocenten.
NGS
Het Nederlands Gilde van Sommeliers (NGS) is een organisatie waarbij zo’n 250 Nederlandse sommeliers zijn aangesloten. Vanuit de NGS kunnen zij regelmatig proeverijen, trainingen en andere bijeenkomsten bijwonen om zo hun kennis te blijven ontwikkelen. Hiermee wil het gilde de algemene wijnkennis en wijnservice van de sommeliers en Nederlandse gastronomie naar een hoger niveau tillen.