Wijnevenementen en de wijnkalender

Nederland heeft inmiddels twee jaarlijkse landelijke wijnevenementen: de Wijngaarden Open Dag in september, als de wijngaarden op hun mooist zijn, en de Wijnkeuring van de Lage Landen. Daarnaast zit het wijntoerisme in de lift en zijn er ook regelmatig regionale wijnevenementen.

)Wijnkeuring van de Lage Landen

Ieder jaar is in september de bekendmaking van de Wijnkeuring van de Lage Landen. Deze keuring, georganiseerd door Stichting Wijninstituut Nederland (WIN), vindt plaats bij het Weinbauamt in de Duitse plaats Neustadt an der Weinstrasse. Nederlandse en Belgische wijnboeren kunnen hiervoor hun wijnen opsturen waarna een onafhankelijk proefpanel de wijnen blind beoordeelt. De organisatie van het proefpanel keurt tegelijkertijd de wijnen uit de Pfalz voor de Landesprämierung.

Tijdens de keuring kunnen de ingezonden wijnen verschillende prijzen winnen: een keurzegel of een bronzen, zilveren of gouden medaille. De bekendmaking en uitreiking van deze medailles is ieder jaar bij Kasteel Amerongen tijdens een feestelijke bijeenkomst van Stichting Wijninstituut Nederland (WIN) en deelnemende wijnboeren. Na de bekendmaking van de medailles, ereprijzen en Beste Wijngaardenier van het Jaar, volgt een proeverij met een selectie van de bekroonde wijnen.

De afgelopen jaren is met het groeiende aantal ingezonden wijnen ook het aantal medailles gestegen. Tijdens de Wijnkeuring van 2023 ontvingen maar liefst 35 wijnen een gouden medaille. Een jaar eerder werd er al een recordaantal van 294 wijnen ingestuurd.

Logo Wijnkeuring van de Lage Landen
2021_09_Wijngaarden Open Dag 2021

Wijngaarden Open Dagen

September is dé maand van de open dagen bij de Nederlandse wijngaarden, een initiatief van Stichting Wijninstituut Nederland (WIN). Deelnemende wijngaarden geven rondleidingen en je kunt de wijnen proeven. Vaak worden er ook andere activiteiten in de wijngaard georganiseerd, zoals livemuziek en een kleine markt met streekproducten. Nederlandse Wijninfo deelt ieder jaar voorafgaand aan de Open Dagen een overzicht van deelnemende wijngaarden op de Nieuws-pagina.

Wijntoerisme en wijnevenementen

Door de groei van het aantal wijnboeren in Nederland is ook het wijntoerisme behoorlijk in opkomst. Veel wijnboeren organiseren zijn er allerlei activiteiten rondom de wijngaarden. Steeds vaker zijn er rondleidingen of proeverijen en bij sommige wijngaarden kun je zelfs overnachten. De toenemende vraag naar streekproducten zorgt er voor dat wijnboeren ook steeds vaker een kleine winkel beginnen. Daar verkopen ze naast een wijnen bijvoorbeeld ook andere streekproducten of delicatessen die ze van de resten van de wijn maken. Denk aan verjus, wijngelei, mosterd of druivensap.

Ook zijn er tal van regionale wijnevenementen en -activiteiten. Een greep uit het aanbod:

Wijntoerisme Nederland