Meer Gebruikte Druivenrassen in Nederland

Druivenrassen wit/gris:

Auxerrois

Kruising:
Heunisch Blanc x Pinot

Soort wijn:
Door de zachte, ronde structuur is dit een druif zeer goed geschikt voor droge wijnen. Volle body met een rijk boeket met smaken van kweepeer, meloen en pruimen kenmerken de wijn van Auxerrois.

Cabernet Blanc

Kruising:
Cabernet Sauvignon x resistente ras

Door:
Zwitser Valentin Blattner

Soort wijn:
Doet denken aan een elegante Sauvignon. Rijpe aroma’s van passievruchten, lychee en rode paprika zijn mogelijk.

Chardonnay

Kruising:
Gouais Blanc (Heunisch) x Pinot

Soort wijn:
Fruitige wijnen met aroma’s van meloen, abrikozen en rijpe ananas. Met vergisting/rijping op hout wordt dit verrijkt met vanille, karamel en gedroogd fruit.

Johanniter

Kruising:
Riesling x Fr 589- 54 (vele generatie kruising van oa. Pinot blanc, chasselas blanc)

Door:
Staatliches Weinbauinstitut Freiburg

Soort wijn:
Krachtige, fruitige, rieslingachtige aroma’s, met rijpe zuren. Aroma’s van meloen, limoen en kweepeer

Merzling

Kruising:
Seyval blanc x Fr 379 – 52 (kruising Riesling Weiss x Pinot gris)

Door:
Staatliches Weinbauinstitut Freiburg

Soort wijn:
Fruitige aroma’s, redelijke neutraal met rijpere zuren.

Muscaris

Kruising:
Solaris x Muscat Geisenheim 6493 (vele generatie kruising van oa Muscat ottonel x Seyanets malengra x Amurensis ruprecht)

Door:
Staatliches Weinbauinstitut Freiburg

Soort wijn:
Intense boeket van muskaat en tropisch fruit met licht rokerige tonen, krachtige aroma’s met een intensieve zuren.

Pinot Blanc

Kruising:
Mutatie van Pinot Noir

Soort wijn:
Druif meest geschikt om droge witte wijn te maken. Smaak sterk verwant aan de Chardonnay en Auxerrois, iets minder vol van smaak. Aroma’s van perzik en appel.

Pinot Gris

Kruising:
Mutatie van Pinot Noir

Soort wijn:
Druivenras die maakt soepele wijnen met fijne fruitige aroma’s van peren en perziken. De wijnkleur is goudgelig.

Riesling

Kruising:
Oorspronkelijk zou het een afstammeling zijn van de Heunisch-druif en een Traminer variant.

Soort wijn:
De typische Riesling heeft een bleekgele, naar groengeel tenderende kleur. In de geur domineren perzik of appel. De smaak wordt gekenmerkt door pittig zuur.

Solaris

Kruising:
Merzling x Geisenheim 6493 (vele generatie kruising van oa Muscat ottonel x Seyanets malengra x Amurensis ruprecht)

Door:
Staatliches Weinbauinstitut Freiburg

Soort wijn:
Aromatisch, zeer krachtige, vol, fruitig, met aangename zuren. Uitgesproken fruitigheid van kweepeer, mirabellen, amandel en karamel kan worden bereikt.

Souvignier Gris

Kruising:
Cabernet Sauvignon x Bronner (kruising Merzling x Zarya Severa × St. Laurent)

Ontwikkeld:
Staatliches Weinbauinstitut Freiburg

Soort wijn:
Vergelijkbaar met een neutrale tot licht fruitige witte Bourgondië. Het boeket toont de verscheidenheid subtiele fruit aroma’s van meloen, abrikozen konfijt en kweepeer sap. De wijn wordt gekenmerkt door fijne, fruitige zuren en delicate tannines, met een lange afdronk.

Druivenrassen blauw:

Cabernet Cantor

Kruising:
Seibel 70-53 X (Merzling X (Zarya severa X Muskat Ottonel))

Door:
Staatliches Weinbauinstitut Freiburg

Soort wijn:
Gekenmerkt door diepe kleur, kruidig van smaak; typisch lichte Cabernet/Merlot wijn.

Cabernet Cortis

Kruising:
Cabernet Sauvignon x Solaris

Door:
Staatliches Weinbauinstitut Freiburg

Soort wijn:
Volledige rijpe druiven geven een intense Cabernet wijn met diep rode/paarse kleur. Smaak van versgemalen peper, cassis en rijpe vlierbessen. De tannines in de Cabernet Cortis maakt het een ideale druif voor een lange rijping op hout of in de fles.

Cabaret Noir

Kruising:
Cabernet Sauvignon x resistente ras

Door:
Zwitser Valentin Blattner

Soort wijn:
De wijnen van deze druif tonen een discreet karakter van Cabernet met een neus van donkere kersen en jeneverbes. Smaken van kruidnagel en peper met rijpe ronde tannines.

Dornfelder

Kruising:
Helfensteiner x Heroldrebe

Door:
August Herold van het instituut in Weinsberg in Duitsland

Soort wijn:
De Dornfelder geeft een dieprode kleur. De geur is die van besfruit, aardbei of framboos. Het is een fruitgedomineerde wijn. Ook kan er roséwijn van gemaakt worden.

Pinot Noir

Soort wijn:
De aroma’s variëren afhankelijk van de rijping van aardbeien naar kersen tot rijpe pruimen en zwarte bessen. Begeleidend zijn hints van rozemarijn en munt. Gerijpte Pinot Noir wijnen tonen een fijne nootachtige bitterheid.

Pinotin

Kruising:
Pinot Noir x resitente ras

Door:
Zwitser Valentin Blattner

Soort wijn:
Zoals de naam aangeeft doet dit denken aan de Pinot Noir. In het glas is deze wijn wat dieper rood en wordt gekenmerkt door zachte tannines en duidelijk aroma’s van bosvruchten.

Regent

Kruising:
Chamboucin x Diana (Silvaner x Mueller Thurgau)

Door:
Julius Kühn-Institut (JKI) Bundesforschungsinstitut für Kulturpflanzen Institut für Rebenzüchtung Geilweilerhof

Soort wijn:
Regent wijn komt in de buurt van de Merlot. Neus van rijpe pruimen, kersen en rode paprika zijn kenmerkend. Langdurige maceratie geeft een donkerrode tanninerijke wijn.

Rondo

Kruising:
Zarya Severa x Saint Laurent

Door:
Forschungsanstalt Geisenheim Fachgebiet Rebenzüchtung und Rebenveredlung

Soort wijn:
Zeer geschikte druif om te gebruiken in een cuvee, vanwege de dieprode kleur en bij voldoende rijpheid een lichte zuur, volle fruitige wijn met aroma’s van zoete kersen en wilde bessen.