Nederlandse wijnbouw informatie

Wijnbouw en Nederland nu

De Nederlandse wijnproductie in 2019 bedroeg 7.841 hectoliter, ongeveer 1.045.000 flessen (gemiddeld jaar), in 2018 was dit 9.500 hectoliter, ongeveer 1.250.000 flessen (uitzonderlijk jaar), waarvan twee derde witte wijn en een derde rode wijn of rosé. Ieder jaar komt daar bovendien meer mousserende wijn en parelwijn bij. Er zijn rond de 140 wijngaarden en in totaal ongeveer 260 hectare wijngaard.

In elke provincie zijn meerdere wijngaarden; de meeste liggen in Gelderland en Limburg, gevolgd door Noord-Brabant, Noord-Holland en Overijssel. Maar ook in Zeeland, Friesland, Groningen, Drenthe, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland vind je wijngaarden.

Naast de vele kleinere wijngaarden zijn er een aantal grotere, zoals St Martinus in Vijlen, De Kleine Schorre op Schouwen-Duiveland, Wijngoed Thorn in Thorn, De Apostelhoeve in Maastricht, De Colonjes in Groesbeek, Betuws Wijndomein in de Betuwe en Hof van Twente in Overijssel.

Dankzij professioneel advies en professionele teelt en vinificatietechnieken maken Nederlandse wijnboeren van jaar tot jaar kwalitatief goede wijn, zoals blijkt uit de resultaten bij buitenlandse keuringen.

Nederland kent anno 2020 vijf beschermde oorsprongsgebieden: Mergelland en Vijlen in Limburg, Maasvallei in zowel Nederlands als Belgisch Limburg, Oolde in Gelderland en Ambt Delden in Overijssel.

Tot slot heeft Nederland inmiddels twee jaarlijkse landelijke evenementen: de Wijngaarden Open Dag in september, als de wijngaarden op hun mooist zijn, en de Keuring van de Lage Landen.