Nederlandse wijnbouw informatie

Wijnbouw en Nederland nu

De Nederlandse wijnproductie in 2019 bedroeg 9.500 hectoliter, dat leverde ongeveer 1.250.000 flessen, waarvan twee derde witte wijn en een derde rode wijn of rosé. Ieder jaar komt daar bovendien meer mousserende wijn bij, zowel parelwijn als methode traditionelle (gemaakt net als champagne). Er zijn rond de 140 wijngaarden en in totaal ongeveer 260 hectare wijngaard.
In elke provincie zijn meerdere wijngaarden; de meeste liggen in Gelderland en Limburg, gevolgd door Noord-Brabant, Noord-Holland en Overijssel. Maar ook in Zeeland, Friesland, Groningen en Flevoland vind je wijngaarden.

Naast de vele kleinere en middelgrote wijngaarden zijn er een aantal grotere wijngaarden, zoals in Limburg, Zeeland, Gelderland, Noord-Brabant en Overijssel.

Dankzij professioneel advies en professionele teelt en vinificatietechnieken maken Nederlandse wijnboeren van jaar tot jaar kwalitatief goede wijn, zoals blijkt uit de resultaten bij buitenlandse keuringen en ook bij de Keuring van de Lage Landen.

Nederland kent anno 2019 vier beschermde oorsprongsgebieden: Mergelland en Vijlen in Limburg, Maasvallei in zowel Nederlands als Belgisch Limburg en Oolde in Gelderland.

Meerdere wijngaarden hebben mogelijkheden voor rondleidingen en het proeven van de gemaakte wijn. Voor uitgebreidere wijngaard informatie zie “Vind hier een Nederlandse wijngaard” en klik door naar de wijngaard website.

Er worden ieder jaar in september in verschillende wijngaarden open wijngaard dagen georganiseerd, wanneer de wijngaard op zijn mooist is.