©Ken Stoffels fotografie – De medaillewinnaars Wijnkeuring van de Lage Landen 2024
De Wijnkeuring van de Lage Landen 2024 heeft een recordaantal medailles opgeleverd voor wijngaardeniers uit Nederland en België. Tijdens het eerste Wijnfestival van de Lage Landen op Landgoed Mariënwaerdt in Beesd werden zondag de resultaten bekendgemaakt: maar liefst 230 medailles zijn er uitgereikt, waarvan 36 goud, 87 zilver en 107 brons. Daarnaast hebben zeventien wijngaardeniers een ereprijs voor hun prestaties in ontvangst genomen.
Ondanks dat 2023 een uitdagend wijnjaar was met veel regenval, kende het ook een warme en droge nazomer. Daardoor is er zowel in België als in Nederland een recordhoeveelheid druiven geoogst. De uitslag van de wijnkeuring bevestigt dat ook de kwaliteit in 2023 hoog is.
Medaillespiegel Wijnkeuring van de Lage Landen 2024
Het aantal medailles is dit jaar hoger dan ooit. De aantallen gouden en zilveren medailles zijn vergelijkbaar met die van 2023, maar er zijn aanzienlijk meer bronzen medailles toegekend. Dit bewijst dat Belgische en Nederlandse wijnboeren ook in uitdagende jaren smaakvolle en karakteristieke wijnen kunnen produceren. Het aantal deelnemers aan de wijnkeuring lag dit jaar iets hoger dan vorig jaar, met een totaal van 65 wijngaarden die 285 wijnen instuurden. Opvallend is de toename van het aantal Nederlandse wijnen dat is gekeurd, met een stijging van 204 wijnen in 2023 naar 242 in 2024.
Kenmerken gouden wijnen
De categorie mousserend wit viel dit jaar bijzonder op met 9 gouden medailles, een flinke stijging ten opzichte van slechts één gouden medaille in deze categorie vorig jaar. De gouden parelwijnen zijn allemaal cuvées, droog en zonder houtrijping. De druivenrassen solaris en souvignier gris waren het meest vertegenwoordigd in de gouden wijnen, vaak als monocépage en soms in een cuvée. Het ras muscaris was prominent aanwezig in alle gouden witte parels.
Opvallende cijfers van wijnkeuring
Al enkele jaren zien we een stijging in het aantal mousserende wijnen en parelwijnen dat wordt ingezonden voor de keuring. Dit jaar was liefst 8% mousserend en 12% een parelwijn. Het aantal stille wijnen is daardoor in verhouding iets afgenomen. De meeste wijnen die werden ingezonden, zijn van het oogstjaar 2023. Bijzonder is dat de oudste wijnen uit 2016 komen: een rode stille wijn en een witte mousserende wijn.
Ook is in de statistieken te zien dat moderne druivenrassen populair zijn bij de wijngaardeniers. Meer dan de helft van de wijnboeren heeft het aromatische druivenras souvignier gris gebruikt, gevolgd door johanniter en solaris. Bij de blauwe druivenrassen zien we het nieuwe druivenras cabernet cortis vooral terug, op de voet gevolgd door regent en het klassieke ras pinot noir.
Over de Wijnkeuring van de Lage Landen
Stichting Wijninstituut Nederland (WIN) is organisator van het Wijnfestival van de Lage Landen, de Wijngaarden Open Dagen en de jaarlijkse Wijnkeuring van de Lage Landen. Wijnen van deelnemende wijngaardeniers uit Nederland en België worden dan gekeurd bij het Weinbauamt in Neustadt an der Weinstrasse. Een vaste organisatie van proevers beoordeelt de wijnen ‘blind’ op smaak en kwaliteit. Hun scores worden vertaald naar medailles en zegels:
4,5 – 5,00 punten = Goud
4,0 – 4,49 punten = Zilver
3,5 – 3,99 punten = Brons
3,0 – 3,49 punten = Zegel
De wijngaardenier ontvangt een oorkonde wanneer een wijn wordt onderscheiden met een keurzegel, bronzen, zilveren of gouden medaille. Ook mag hij de uitslag middels een sticker op de fles aangeven.
In onderstaande tabel vind je alle wijnen die bij de Wijnkeuring van de Lage Landen 2023 bekroond zijn met een gouden, zilveren of bronzen medaille (in alfabetische volgorde per wijngaard).
Goedemiddag, Begrijp ik dat er 242 wijnen ingezonden zijn en dat er 230 een medaille gekregen hebben?
Goedemorgen, dat klopt inderdaad. Vrijwel alle wijnen zijn dus van goede tot zeer goede kwaliteit volgens het proefpanel.