Wijnjaar 2024 blijkt een bijzonder uitdagende te zijn tot nog toe. Dat is de gemiddelde mening van Nederlandse wijnboeren die zijn aangesloten bij de Vereniging Nederlandse Wijn Producenten (VNWP). Naar verwachting ligt de oogst landelijk zo’n 30 procent lager dan vorig jaar.
Vorig jaar kende ook een paar extreem natte maanden. Toch werd er toen verrassend genoeg een recordoogst binnengehaald. Dit jaar liggen de verwachtingen reëel een stuk lager. Oorzaken zijn onder meer late nachtvorst in het voorjaar en schimmelproblemen in de wijngaard door de vele regen tijdens de bloei.
Nachtvorst in wijnjaar 2024
Eind april was voor veel wijnboeren funest. In één nacht zijn sommigen toen tot wel 75 procent van hun oogst verloren door nachtvorst. Die kun je proberen te bestrijden met bijvoorbeeld grote ventilatoren, vuurpotten of beregeningssystemen. Maar waar de een nachtvorst verwachtte en geen problemen bleek te hebben, werd de ander juist overrompeld door de kou. Met name Limburg werd hard getroffen.
VNWP-bestuurslid Simon Crone legt uit dat dit alles te maken heeft met de verschillende soorten vorst. “Meestal is nachtvorst ’stralingsvorst’. De kou zit laag bij de grond en er is weinig tot geen wind.” In dit geval kwam de vorst echter door een lagedrukgebied. “De kou zit dan hoger in de lucht – onder andere ter hoogte van de druiven – waardoor er meer risico is op schade.” Dat laatste is in Limburg gebeurd.
Regen en schimmels
Uit een rondvraag langs de leden van de Vereniging Nederlandse Wijnproducenten blijkt dat de omstandigheden wisselen per regio. Waar de ene wijnboer relatief weinig problemen heeft, heeft de ander juist veel schade door de vorst en regen in wijnjaar 2024. Door het natte weer is de schimmeldruk hoger waardoor er valse meeldauw ontstaat. Regen tijdens de bloeiperiode kan ook als gevolg hebben dat er misbloei ontstaat, waardoor er minder druiven aan de stok komen.
Wat de effecten zijn verschillen ook per druivenras. Zo melden enkele wijnboeren uit Gelderland dat ze weinig tot geen cabernet blanc, souvignier gris, cabaret noir of solaris verwachten te oogsten. Kortom: de eerste helft van dit jaar heeft een hoop uitdagingen met zich meegebracht. Een droge en warme (na)zomer zijn nodig om de resterende druiven goed te laten afrijpen.
Wil jij kennismaken met Nederlandse wijngaarden en hun wijnen? Bezoek zondag 1 september naar het Wijnfestival van de Lage Landen of de Wijngaarden Open Dagen in september.