Het eerste Wijnfestival van de Lage Landen komt eraan! Zondag 1 september laten zo’n dertig Nederlandse en Belgische wijnmakers hun beste wijnen proeven. Het festival duurt van 13.00 tot 18.00 uur en vindt plaats op het prachtige Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd. Dit is dé plek voor een bruisende middag wijnproeven.
Dat Belgische en Nederlandse wijnen steeds populairder worden is geen geheim. Mede dankzij de groeiende kwaliteit én toenemende vakkennis van wijngaardeniers hebben deze wijnen een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Hoog tijd dus voor hun eigen jaarlijks terugkerende festival, georganiseerd door Stichting Wijninstituut Nederland.
Proeven, proeven en meer op Wijnfestival van de Lage Landen
Witte wijnen, rode wijnen, rosés, mousserende wijnen… Je vindt ze allemaal op het Wijnfestival van de Lage Landen. Tot nog toe hebben al zo’n dertig Belgische en Nederlandse wijngaardeniers hun deelname bevestigd (zie bijlage). Naast de verschillende wijnen zijn er ook stands met lekkere borrelplank en andere versnaperingen. Bezoekers maken bovendien kans op een wijnklimaatkast, beschikbaar gesteld door Coolvaria. Het belooft een heerlijke, gevarieerde wijndag te worden.
Speed-masterclasses en prijzen
Gedurende de dag zijn er verschillende speed-masterclasses van experts zoals Vicky Corbeels. Leer in korte tijd de ins & outs over wijnen uit een koel klimaat, de nieuwe en klassieke druivenrassen en de verschillende BOB’s in Nederland en België. Een unieke kans dus om je wijnkennis in rap tempo te vergroten en wijnmakers te ontmoeten. Meld je bij het bestellen van je tickets of tijdens het festival aan voor jouw favoriete sessie.
De jaarlijkse Wijnkeuring van de Lage Landen vormt ook een belangrijk onderdeel van het festival. Zo zijn enkele prijswinnende wijnen te proeven én worden de ereprijzen uitgereikt. Als kers op de taart hebben we ook de KIESKURK-publieksprijzen in het leven geroepen. Bezoekers kunnen namelijk stemmen op hun favoriete Nederlandse of Belgische wijn. De presentatie hiervan is in handen van wijnschrijver en register-vinoloog Janna Rijpma.
Tickets
Mis niets van deze eerste editie van het Wijnfestival van de Lage Landen en scoor nu een ticket op wijnfestivallagelanden.com. Voor bezoekers die met het openbaar vervoer komen, is er een speciale pendeldienst vanaf station Beesd.
Hoofdsponsor
Het Wijnfestival van de Lage Landen wordt mede mogelijk gemaakt door KIESKURK – Amorim Cork. Dit familiebedrijf is gespecialiseerd is in alle onderdelen van het kurkproduct. Samen met het Portugese Amorim Cork produceren ze TCA-vrije natuurkurken en focussen ze al decennia op de beste CO2-balans van natuurkurk. Speciaal voor het festival hebben ze de publieksprijzen ontworpen. “Dit festival is een mooi initiatief waarbij de nadruk ligt op hoge kwaliteit en een mooi natuurproduct. Waardes die ook wij hoog in het vaandel hebben. We kijken uit naar een meerjarige samenwerking”, aldus Rob Kies van KIESKURK – Amorim Cork.
Over de organisatie
Het Wijnfestival van de Lage Landen is een initiatief van Stichting Wijninstituut Nederland (WIN). Het WIN organiseert al twintig jaar de Wijnkeuring van de Lage Landen, waarbij de wijnen worden gekeurd bij het Weinbauamt in Neustadt an der Weinstrasse. Vorig jaar werd een recordaantal van 35 wijnen met een gouden medaille beloond. In totaal worden er jaarlijks zo’n 250 Belgische en Nederlandse wijnen ingezonden voor de keuring. Het WIN organiseert ook de Wijngaarden Open Dagen in Nederland. Met dit jaar als hoofdweekend 14 en 15 september. Meer details volgen op nederlandsewijninfo.nl.
Het WIN heeft ter versterking Janna Rijpma (bekend van het succesvolle wijnfestival Nacht van de Wijn) en Manon de Boer (woordvoerder van de VNWP) aangetrokken. Samen met Dik Beker, Bob Janssen, Gerben Kuijpers en Simon Crone vormen ze de organisatie. Het festival kent ook meerdere ambassadeurs van het eerste uur: Winelife Magazine, vakblad Wijn & Wijngaard en wijnleverancier Nederlandse Streekwijnen.
Volg voor meer updates het Wijnfestival van de Lage Landen op Facebook of Instagram. Voor dit festival gelden NIX18 en de richtlijnen van Wine in Moderation.