De Europese Commissie heeft opnieuw een registratieaanvraag voor een Nederlandse BOB goedgekeurd. Schouwen-Duiveland is de negende regio die het kwaliteitskeurmerk ontvangt. Wijnmakers in de regio die hun wijn produceren volgens de genoemde regels en voorwaarden mogen voortaan de term beschermde oorsprongsbenaming (BOB) op hun flessen zetten.

BOB Schouwen-Duiveland beslaat het hele gelijknamige Zeeuwse eiland dat zo’n 48.800 hectare groot is. Binnen de BOB-grenzen ligt vooralsnog één wijngaard: De Kleine Schorre in Dreischor. Het bedrijf bestaat sinds 2001 en heeft inmiddels een wijngaardareaal van 14 hectare.

Kenmerken van BOB Schouwen-Duiveland

Een BOB wordt enkel toegekend als de smaken van de wijn direct te koppelen zijn aan unieke kenmerken in de regio. In het geval van Schouwen-Duiveland komen die karakteristieken vanuit de ligging bij de zee. Zo spelen volgens het productdossier de volgende zaken een grote rol bij de kwaliteit van de druiven en wijn.

  • De bodem bestaat uit vruchtbare zeeklei met kalkresten van schelpdieren. Dit heeft een positieve invloed op de volheid van de wijnen en beschermt de grond tegen uitdrogen. Ook neemt het grondwater de mineralen uit de kalk op en vormt zo een goede voeding voor de planten.
  • Veel zonuren. In vergelijking met andere gebieden in Nederland is er zo’n half uur meer zon per dag in Schouwen-Duiveland. Ook helpen de iets lagere nachttemperaturen om frisse, fruitige wijnen te maken.
  • Vrijwel geen voorjaarsvorst en voldoende wind. Met name de grote hoeveelheid wind helpt om de wijngaard te drogen en voorkomt dat schimmels ontstaan.

Druivenrassen

Opvallend is dat binnen de BOB Schouwen-Duiveland alleen witte en ‘grijze’ druivenrassen zijn toegestaan en dat het een mix is tussen klassieke druivenrassen en moderne rassen. De volgende rassen zijn toegestaan: Auxerrois, Cabernet Blanc (VB-91-26-1), Gewürztraminer, Müller-Thürgau, Pinot Gris, Pinot Blanc en Souvignier Gris. Per druivenras mag er maximaal 75 hectoliter per hectare worden geoogst.

Smaakkeuring

Voor iedere BOB geldt dat wijngaardeniers aan strenge eisen moeten voldoen voordat ze het keurmerk op hun etiket mogen zetten. Ze moeten zich bijvoorbeeld aan alle regels in het productdossier houden. Daarnaast worden de wijnen ook – voordat ze worden geëtiketteerd –  organoleptisch goedgekeurd. Een professionele smaakcommissie proeft en keurt dan of de wijnen voldoen aan de smaakkenmerken van de BOB. Voor BOB Schouwen-Duiveland zijn de volgende smaakprofielen opgesteld.

  • Droge en fruitige witte wijn. Groene tot gele kleur en frisse tot kruidige tonen, mineraliteit, ziltigheid en zuiverheid.
  • Droge, houtgelagerde witte wijn. Lichte tot volle houttonen, kruidigheid, mineraliteit, citrus en lange afdronk.
  • Halfdroge tot halfzoete, fruitige witte wijn. Blank tot lichtgeel van kleur en bloemige, kruidige tonen met fruitsmaken en zuiverheid.
  • Zoete, fruitige witte wijn. Lichtgeel tot geel van kleur met bloemige tonen en aroma’s van honing en gedroogd fruit.
  • Fruitige, witte mousserend wijn. Levendig fris, ziltig, een fijne mousse en aroma’s van appel en amandel. Mousserende wijnen uit BOB Schouwen-Duiveland mogen maximaal 12 gram suiker per liter bevatten en moeten gemaakt zijn volgens de traditionele methode (flesvergisting).

Andere BOB’s in Nederland

Met de komst van BOB Schouwen-Duiveland zijn er nu negen regio’s in Nederland met een BOB-classificatie. Naast Zeeland zijn er BOB’s in Limburg, Overijssel en Gelderland.

Benieuwd naar alle voorwaarden voor BOB Schouwen-Duiveland? Bekijk hier het volledige productdossier.