©Stichting Wijninstituut Nederland/Henri van Beek – Archiefbeeld Wijnkeuring van de Lage Landen 2022

Bij de Wijnkeuring van de Lage Landen 2023 zijn in totaal 271 wijnen van Nederlandse en Belgische bodem ingezonden. Meer dan de helft daarvan is gemaakt in het warme en droge jaar 2022. Zondag 10 september wordt bekendgemaakt welke wijnen een medaille ontvangen en welke wijngaardeniers een ereprijs krijgen.

Stichting Wijninstituut Nederland laat weten dat er 61 wijnboeren meedoen met de Wijnkeuring van de Lage Landen 2023. Vijftien van hen komen uit België, de rest uit Nederland. Onder de wijngaardeniers zijn enkele oudgedienden maar ook een aantal nieuwkomers. Alle winnaars worden zondag 10 september tijdens een feestelijke bijeenkomst op Kasteel Amerongen in het zonnetje gezet. Wijnschrijver en gastro-entertainer Janna Rijpma reikt dan de ereprijzen uit, waarna er een proeverij volgt van de medaillewinnaars.

Recordoogst

Vergeleken met de wijnkeuring van vorig jaar zijn er dit jaar meer wijnen ingezonden dan in 2022. Dat heeft deels te maken met de weersomstandigheden. Wijnjaar 2021 was relatief koud en nat waardoor er een lagere opbrengst was. De zomer van 2022 was juist droog en warm waardoor er weinig problemen waren in de wijngaard. Zowel de Nederlandse als de Belgische wijnboeren konden daardoor een recordhoeveelheid druiven oogsten.

Opvallende cijfers

Iets meer dan de helft van de 271 ingezonden wijnen (51%) is gemaakt met druiven uit het recentste oogstjaar. Dat is tien procent meer vergeleken met de vorige keuring. Opvallend is dat ook nieuwe rassen zoals Calardis en Sauvignac als ook het bekende klassieke ras Grüner Veltliner hun ingang hebben gevonden bij de wijnboeren.

Wat valt verder op?
  • Onder de witte wijnen zijn er meer cuvées. Vorig jaar was zo’n kwart van de witten wijnen een cuvée, dit jaar bijna de helft. Ook zijn er meer cuvées bij mousserende rosés en witte parelwijnen.
  • Een op de drie wijnboeren heeft mousserende wijn ingestuurd.
  • Het aantal niet-droge wijnen, zoals zoet, halfzoet en halfdroog, is toegenomen. Vorig jaar waren dit er tien, dit jaar zeventien.
  • Johanniter en Souvignier Gris zijn de meestgebruikte witte druivenrassen, gevolgd door Solaris, Chardonnay, Muscaris en Auxerrois. Voor rosé is dit Cabernet Cantor, op de voet gevolgd door Cabernet Cortis. Bij rode wijnen zijn Regent, Cabernet Cortis, Pinot Noir en Dornfelder het populairst.

Over de Wijnkeuring van de Lage Landen

Stichting Wijninstituut Nederland (WIN) organiseert jaarlijks de Wijnkeuring van de Lage Landen voor wijngaardeniers in Nederland en België. De wijnen worden gekeurd bij het Weinbauamt in Neustadt an der Weinstrasse. Tegelijkertijd met de Nederlandse en Belgische wijnen proeven de keurders ook wijnen uit onder andere de Pfalz. Een vaste organisatie van proevers beoordeelt de wijnen ‘blind’ op smaak en kwaliteit. Hun scores worden vertaald naar medailles en zegels:

4,5 – 5,00 punten = Goud
4,0 – 4,49 punten = Zilver
3,5 – 3,99 punten = Brons
3,0 – 3,49 punten = Zegel

De wijngaardenier ontvangt een oorkonde wanneer een wijn wordt onderscheiden met een keurzegel, bronzen, zilveren of gouden medaille. Ook mag hij de uitslag middels een sticker op de fles aangeven.

Wijngaarden Open Dagen

In september vinden ook de officiële Wijngaarden Open Dagen plaats. Ruim veertig wijnboeren stellen deze maand hun bedrijf open voor bezoekers. Wijnliefhebbers en -professionals kunnen dan kennismaken met de (winnende) wijnen van wijngaardeniers en meer leren over hoe wijn in Nederland wordt gemaakt. Bekijk hier een overzicht van deelnemende wijngaarden.