©Fariel Soeleiman-Soki Media – Wijngaardeniers van het jaar 2023. Van links naar rechts: St. Martinus, Wijngaard Keulenhof, Wijngaard Hesselink, Wijndomein Kitsberg, De Nieuwe Fontein, Wijndomein De Koen, Betuws Wijndomein en Wijngaard ’t Heekenbroek

Stichting Wijninstituut Nederland heeft elf wijngaardeniers uit Nederland en België een ereprijs toegekend. De ereprijs voor Beste wijngaardeniers van de Wijnkeuring van de Lage Landen 2023 gaat dit keer naar Betuws Wijndomein, Wijngaard Hesselink, Wijndomein St. Martinus, De Nieuwe Fontein, Keulenhof en Wijngaard De Koen. Een ere-vermelding is er voor Wijndomein Kitsberg uit België.

De ereprijzen zijn gekoppeld aan de uitslag van de Wijnkeuring van de Lage Landen 2023. De makers van wijnen met de hoogste score in elke categorie ontvangen deze bijbehorende prijs. De uitreiking onder leiding van wijnschrijver en gastro-entertainer Janna Rijpma gebeurde na de bekendmaking van alle medaillewinnaars, in de tuin van Kasteel Amerongen. Dit zijn de winnaars binnen elke categorie:

 • Beste witte wijnen: Betuws Wijndomein, Keulenhof en Wijndomein Kitsberg.
 • Beste rode wijnen: Betuws Wijndomein, Wijnboerderij ’t Heekenbroek en Wijndomein Haksberg.
 • Beste rosé wijnen: De Nieuwe Fontein, Keulenhof en Wijngaard Hesselink.
 • Beste mousserende wijnen: Frysling, Land en Boschzigt en Wijnboerderij ’t Heekenbroek.
 • Beste parelwijnen: Betuws Wijndomein, Wijngaard De Koen en De Nieuwe Fontein.
 • Beste zoete wijnen: Betuws Wijndomein, Wijngaard De Koen en Wijngaard Hesselink.

Beste wijngaardeniers Wijnkeuring van de Lage Landen 2023

Deze ereprijs gaat naar wijngaardeniers die wijnen hebben gemaakt van witte en blauwe druiven en de hoogste scores voor de drie beste wijnen hebben gekregen (minstens 1 wit en 1 rood of rosé). Dit jaar is er een extra vermelding voor Wijndomein Kitsberg. Het domein produceert enkel witte wijn, maar behaalt daarmee al meerdere jaren uitzonderlijke scores.

 • Betuws Wijndomein – Diederik Beker
 • De Nieuwe Fontein – Sander Kroeze
 • Keulenhof – Arjan Stam
 • Wijndomein St. Martinus – Stan Beurskens
 • Wijngaard De Koen – Pieter de Boer
 • Wijngaard Hesselink – Gerhard Ensing

Beste Wijngaardeniers Wijnkeuring van de Lage Landen 2021, 2022 en 2023

Deze wijngaardeniers leveren steeds weer mooie kwaliteitswijn voor de keuring. De winnaars zijn gebaseerd op het samengetelde resultaat voor de drie beste wijnen van de wijngaardenier bij de keuringen van 2021, 2022 en 2023. De wijnen moeten gemaakt zijn van witte en rode druiven.

 • Betuws Wijndomein – Diederik Beker
 • Wijndomein St. Martinus – Stan Beurskens
 • Wijngaard Hesselink – Gerhard Ensing
 • Extra vermelding voor: Wijndomein Kitsberg – Daniel Medarts

Wijnfestival van de Lage Landen

Tijdens de uitreiking heeft de stichting tevens bekendgemaakt dat volgend jaar het eerst Wijnfestival van de Lage Landen plaatsvindt. De invulling hiervan wordt in de komende maanden gedaan. Het festival wordt in ieder geval georganiseerd in samenwerking met de Nederlandse en Belgische wijngaardeniers van de wijnkeuring en zal toegankelijk zijn voor consumenten, pers en andere geïnteresseerden.

Over de organisatie

Stichting Wijninstituut Nederland (WIN) organiseert ieder jaar in september de Wijnkeuring van de Lage Landen voor wijngaarden in Nederland en België. De presentatie is daarbij in handen van wijnprofessional Janna Rijpma. Naast de wijnkeuring zijn ook de Wijngaarden Open Dagen in september een initiatief van WIN. Die zijn dit jaar op 16 en 17 september. Veel wijnboeren stellen dan hun bedrijf open voor bezoekers. Wijnliefhebbers en -professionals kunnen dan kennismaken met de wijnen van de specifieke wijnbedrijven en meer leren over hoe wijn in Nederland wordt gemaakt. Bekijk het overzicht van alle deelnemende wijngaarden.