©VNWP/Manon de Boer – Nederlandse wijngaard in de zomer van wijnjaar 2023

Nederlandse wijnboeren van de Vereniging Nederlandse Wijn Producenten (VNWP) zijn vooralsnog positief gestemd over wijnjaar 2023. Als het de komende weken zonnig en vooral droog blijft, stevent Nederland zelfs af op een bovengemiddelde opbrengst. Naar verwachting gaat de oogst begin september van start.

Als het droge en zonnige weer aanhoudt, beginnen sommige wijnboeren al in de eerste helft van september met het oogsten van solaris. Dit nieuwe druivenras rijpt relatief vroeg en heeft daar zelfs zijn naam aan te danken. De meeste andere druivenrassen – zowel nieuw als klassiek – worden waarschijnlijk tussen half september en eind oktober geplukt. Vorig jaar begonnen sommige wijnboeren al in augustus met de oogst van solaris. Dit jaar kwam het wijnseizoen echter later op gang.

Verloop van het seizoen

Wijnjaar 2023 kende een goede start met vrij weinig nachtvorst en een droge periode in juni. ‘Echt druivenweer’, zoals een Zeeuwse wijnboer het omschrijft in een reactie. Die droogte is voor de meeste wijnstokken geen probleem, zo bleek vorig jaar zomer ook al. Wijnstokken wortelen diep en vinden daarom ook in droge periodes de benodigde voedingsstoffen. Jonge planten hebben het bij droogte wel zwaarder. Die krijgen soms een ‘slok’ extra om de groei te stimuleren.

Natte zomermaand

©Jules Nijst/Domein de Wijngaardsberg - Trossen halveren

© Domein de Wijngaardsberg – Trossen halveren

Juli is behoorlijk nat verlopen en dat zorgde voor de nodige uitdagingen in de wijngaard. Dankzij het droge en warme weer was de bloei kort maar krachtig. Dat heeft geresulteerd in meer druiven per plant, maar ook in compactere trossen. Dat brengt risico’s met zich mee, want hoe compacter de tros, des te groter de schimmeldruk. Dankzij vakkennis van de wijnboeren heeft dit tot nog toe weinig problemen gegeven. Er is op tijd ontbladerd zodat de wind als een föhn de druiven kon droogblazen. Ook hebben sommige wijnboeren de compacte druiventrossen gehalveerd om de kans op schimmels kleiner te maken.

Het warme zomerweer in augustus zorgt ook voor een mooie rijping van de druiven. De meeste wijnboeren verwachten daardoor evenveel of zelfs meer druiven te oogsten dan vorig jaar. Uiteindelijk komt het aan op de laatste weken voor de oogst. Blijft het droog? Dan ziet het er veelbelovend uit voor wijnjaar 2023. Maar, zoals een Limburgse wijnboer aan de VNWP laat weten: “Een wijnboer weet zijn oogst en de kwaliteit pas eind oktober, als alles in het vat zit.”

Verjus

Intussen zijn sommige wijnboeren al bezig met de eerste producten van hun eigen druiven. Tijdens de groene oogst in augustus maken ze een selectie in de wijngaard. De wijnboer knipt een deel van de groene trossen weg, zodat de plant zich volledig kan concentreren op de kwaliteit van de resterende druiven. Omdat de weggeknipte druiven veel zuren en weinig suikers bevatten, zijn ze ideaal om verjus van te maken.

Wil jij een keer proeven van de wijnoogst in Nederland? Kom helpen bij het plukken van de druiven. Verschillende wijnhuizen hebben al een oproep geplaatst in hun zoektocht naar vrijwilligers. Bekijk deze kaart om te zien welke wijngaarden er bij jou in de buurt zijn.