Het aantal BOB’s in Nederland blijft groeien. Sinds deze week zijn wijnen uit De Voerendaalse Bergen ook beschermd door de Europese Unie. Het is daarmee de achtste beschermde oorsprongsbenaming (BOB) die in Nederland is toegekend.

BOB De Voerendaalse Bergen is zo’n 900 hectare groot en beslaat een aantal heuvelhellingen in het gebied tussen Valkenburg en Heerlen. Onder meer de Vrakelberg, Kunderberg en Fromberg vallen binnen de BOB-grenzen. De enige wijnbouwer die daar actief is en tevens de aanvraag voor de classificatie heeft gedaan is Wijngoed Fromberg. Het bedrijf heeft in totaal drie hectare wijngaarden aangeplant staan in het gebied.

Kenmerken van de BOB

Om Europese bescherming te krijgen, moeten wijnboeren kunnen aantonen dat het gebied geografisch onderscheidend is. In het productdossier staan daarom onder meer de kenmerken van de bodem, de toegestane druivenrassen en maximale opbrengst per hectare. Typerend voor BOB De Voerendaalse Bergen is de bodem van kalksteen in combinatie met leem en vuursteen. ‘De vocht vasthoudende leem samen met de kalk zorgen voor volle wijnen. Daarnaast zorgt de zuidhelling van 17% tot 23% voor een ideale ligging om optimaal van de zon te profiteren bij het rijpen van de druiven’, luidt de omschrijving in het productdossier.

Druivenrassen

Fromberg plantte in 1991 de eerste stokken aan in de regio en heeft negen verschillende druivenrassen opgenomen in de BOB. Als witte druivenrassen zijn toegestaan: auxerrois, bacchus, müller-thurgau, reichensteiner, riesling en solaris. De toegestane rode druivenrassen zijn: dornfelder, monarch en pinot noir. Een mix dus van klassieke en nieuwe druivenrassen, die vanwege de geografische ligging van de BOB herkenbare wijnen opleveren. ‘Voor de stille wijnen komt dit tot uiting in fruitige witte en rosé wijnen en naar rood fruit geurende rode wijnen, waar ook in de smaak vooral kersen en bessen opvallen. De mousserende wijnen krijgen door de kalkbodem een mondgevoel met een zacht, aangenaam en prettig zuur.’

Smaakkeuring

Net als bij de andere BOB-regio’s in Nederland gelden ook voor De Voerendaalse Bergen strenge kwaliteitseisen. De benaming mag alleen op het etiket worden gezet als de geproduceerde wijn aan alle regels voldoet en organoleptisch is gekeurd. Dit wil zeggen dat elke wijn door een commissie wordt geproefd en gekeurd op de kenmerken uit het dossier.

Andere BOB’s in Nederland

Met de komst van BOB De Voerendaalse Bergen zijn er nu acht regio’s in Nederland met een BOB-classificatie. In Limburg zijn er meerdere BOB’s en ook in Overijssel en Gelderland zijn er regionale classificaties.

Benieuwd naar alle voorwaarden voor BOB De Voerendaalse Bergen? Bekijk hier het volledige productdossier.