Nederland heeft er een nieuwe regio met een BOB-classificatie bij. De Europese Commissie maakte in december bekend dat de aanvraag voor BOB Rivierenland is goedgekeurd. Daarmee kunnen de drie deelnemende producenten vanaf 2023 hun wijnen met dit kwaliteitskeurmerk op de markt brengen.

De aanvraag voor deze nieuwe BOB (Beschermde Oorsprongbenaming) startte in het voorjaar van 2022 met als deelnemende wijngaarden Betuws Wijndomein, Wijngoed Montferland en Wijnboerderij ’t Heekenbroek. Zij stelden gezamenlijk een productdossier op waarin te lezen is wat de regio Rivierenland onderscheidend maakt en hoe dit terug te proeven is in de wijnen.

Kenmerken van BOB Rivierenland

BOB Rivierenland is een afgebakend gebied dat rondom de Waal ligt. De grenzen lopen grofweg van Woudrichem via Culemborg en Wageningen naar Arnhem door tot in de Achterhoek (Doetinchem). Aan de zuidkant vormt de Maas de geografische grens.

Het meest kenmerkende voor deze regio zijn de riviergronden (onder andere polder- en ooivaaggronden). ‘Voedzame en mineraalrijke riviergronden’, zoals in het productdossier van BOB Rivierenland wordt omschreven. Door deze grondsoorten komen de ‘primaire aroma’s van de druiven sterk tot uiting’. Oftewel: de fruitaroma’s zijn nadrukkelijker aanwezig in de wijnen. Bovendien staat er vaak meer wind, waardoor de wijngaarden bij regenval sneller drogen en er minder schimmeldruk is.

Kwaliteitseisen voor BOB

Hoewel de BOB nu is toegekend, mogen de deelnemende wijngaarden nog niet automatisch het keurmerk op al hun wijnen zetten. Hiervoor moet ze ook nog aan enkele andere kwaliteitseisen voldoen. Niet alleen moeten de druiven allemaal in de regio zijn geteeld en gevinifieerd, de wijnboer moet zich ook houden aan een maximaal toegestane opbrengst per hectare en mag maar enkele druivenrassen gebruiken.

In het geval van BOB Rivierenland gaat het om de witten druivenrassen cabernet blanc, johanniter, merzling, muscaris, sauvignac, solaris, souvignier gris en vilaris. De blauwe druivenrassen die binnen de classificatie vallen zijn cabernet cantor, cabernet cortis, cabaret noir, monarch, pinotin en regent. Overigens moeten de wijnen ook allemaal organoleptisch (kleur, geur en smaak) worden gekeurd voordat ze onder de naam BOB Rivierenland op de markt mogen worden gebracht.

Andere BOB’s in Nederland

Met de komst van BOB Rivierenland zijn er daarmee nu zeven regio’s met een BOB classificatie. Naast Rivierenland zijn dat de volgende BOB’s: Ambt Delden, Achterhoek-Winterswijk, Maasvallei Limburg, Mergelland, Oolde en Vijlen. Tegelijkertijd lopen er nog aanvragen voor BOB-classificaties in andere regio’s van Nederland.

Benieuwd naar alle voorwaarden voor BOB Rivierenland? Bekijk hier het volledige productdossier.