Bijna zestig wijnmakers uit Nederland en België hebben samen 238 wijnen ingezonden voor de Wijnkeuring van de Lage Landen 2022. De bekendmaking en uitreiking van de (ere)medailles van de keuring vindt zondag 11 september plaats in Kasteel Amerongen. De presentatie is in handen van wijnschrijver en gastro-entrainer Janna Rijpma.

September is traditiegetrouw dé wijnmaand in Nederland. Vlak voordat de oogst begint, maakt Stichting Wijninstituut Nederland (WIN) de uitslag van de Wijnkeuring van de Lage Landen bekendgemaakt. Dat gebeurt tijdens een feestelijke bijeenkomst in Kasteel Amerongen. Voor de keuring van dit jaar zijn er in totaal 238 wijnen ingezonden. De wijnen zijn afkomstig van 58 verschillende wijngaarden, waarvan zeventien Belgische bedrijven.

Een onafhankelijk proefpanel in de Duitse plaats Neustadt an der Weinstrasse proeft en keurt elke wijn blind. Tegelijkertijd met de Nederlandse en Belgische wijnen proeven de keurders ook wijnen uit onder andere de Pfalz. De uitslagen van de keuring worden vervolgens de tweede zondag van september bekendgemaakt. Wie ontvangt er een bronzen, zilveren of zelfs gouden medaille? En voor wie zijn de ereprijzen?

Weetjes over deelnemende wijnen

Het merendeel van de ingezonden wijnen is stille wijn (rood, wit of rosé). Daarna volgen de mousserende wijnen en parelwijnen (zie afbeelding 1). Dit jaar doen er ook drie oranjewijnen mee van het Betuws Wijndomein, Domein Tussen Rug en Rijn en Wijndomein St. Martinus.

  • Meer dan de helft van de deelnemende wijngaarden heeft rode wijn ingestuurd.
  • 30% van de wijngaarden maakt stille rosé-wijn. 
  • Slechts acht wijngaarden (14%) maken geen stille witte wijn.
  • De drie blanc de noir-wijnen (niet mousserend) komen allemaal van een andere wijngaard.
  • Er is één rode mousserende wijn ingezonden, door Wijndomein St. Martinus.

Minder wijnen

Het aantal deelnemende wijngaarden en ingezonden wijnen ligt lager dan vorig jaar. Toen deden er zeventig wijngaarden mee met in totaal 294 wijnen. Dit heeft te maken met de weersomstandigheden van 2021. Door veel regen en weinig zonuren werd er minder wijn gemaakt. Veel boeren hebben daarom hun flessen al verkocht en richten zich op het nieuwe wijnjaar.

Wijngaarden Open Dagen 2022

Het weekend na de bekendmaking van de Wijnkeuring van de Lage Landen 2022 vinden de officiële Wijngaarden Open Dagen plaats. Veel wijnboeren stellen in de weekenden van september hun bedrijf open voor bezoekers, waarbij het derde weekend de meeste bedrijven een open dag hebben. Wijnliefhebbers en -professionals kunnen dan kennismaken met de wijnen van de specifieke wijnbedrijven en meer leren over hoe wijn in Nederland wordt gemaakt. Een overzicht van deelnemende wijngaarden is op deze pagina te vinden.

Over de Wijnkeuring van de Lage Landen

De Stichting Wijninstituut Nederland (WIN) organiseert elk jaar de Wijnkeuring van de Lage Landen voor wijngaarden in Nederland en België. De wijnen worden gekeurd bij het Weinbauamt in Neustadt an der Weinstrasse, waar een vaste organisatie van blindproevers de wijnen keurt, tegelijkertijd met wijnen uit de Pfalz voor de Landespraemierung. Voldoet een wijn aan de regelgeving en ontvangt hij een keurzegel, bronzen, zilveren of gouden medaille? Dan krijgt de wijngaardenier een oorkonde. Daarnaast mogen ze de bijhorende sticker of keurzegel op de winnende wijn plakken.

Deelnemers Wijnkeuring 2022