Zeventien wijnen uit Nederland en België hebben zondag 12 september een gouden medaille ontvangen tijdens de Wijnkeuring van de Lage Landen 2021. Daarnaast behaalden 101 wijnen zilver en 92 wijnen brons. De medailles werden samen met een reeks ereprijzen uitgereikt door wijnschrijver Janna Rijpma-Meppelink. Dat gebeurde tijdens een speciale bijeenkomst op Kasteel Amerongen.

Dit jaar hebben acht witte wijnen, één rosé, één rode wijn en zeven mousserende witte wijnen een gouden medaille ontvangen. De wijnen zijn afkomstig van de volgende wijngaardeniers (op alfabetische volgorde): Betuws Wijndomein, Domein Holset, Hof Detharding, Wijndomein En Passant, Wijndomein Kitsberg, Wijngaard Aan De Breede Beek, Wijngaard Hesselink (2), Wijngaard Keulenhof en Wijngaard St. Martinus (8).

Bekijk hier alle winnende wijnen en wijngaarden (uitslag)

Ereprijzen

Net als ieder jaar zijn er ook verschillende ereprijzen uitgereikt. De prijzen voor Beste Wijngaardeniers van 2021 én van de afgelopen drie jaar gingen naar Diederik Beker (Betuws Wijndomein), Gerhard Ensing (Wijngaard Hesselink) en Stan Beurskens (Wijngaard St. Martinus). Daarnaast waren er prijzen voor de Beste Witte Wijnen, de Beste Rosés, de Beste Rode Wijnen, de Beste Zoete Wijnen, de Beste Parelwijnen en de Beste Mousserende Wijnen. Een overzicht van alle prijswinnaars is hier te vinden (ereprijzen).

Ingezonden wijnen

Dit jaar zonden Nederlandse en Belgische wijnmakers een recordaantal van 294 Belgische wijnen in voor de keuring. Het overgrote deel (130) is stille witte wijn. Daarnaast zijn er ook 80 rode wijnen, 25 rosés, 8 zoete wijnen, 39 mousserende wijnen en 12 parelwijnen beoordeeld. In het uitgebreide verslag van de Wijnkeuring van de Lage Landen staan alle cijfers en medailles op een rij, evenals de meest gebruikte druivenrassen, de beoordeelde jaargangen en de rijpingsmethodes.

Voor de Wijnkeuring van de Lage Landen proeft een onafhankelijk team van blindproevers alle ingezonden wijnen. Naast Nederlandse en Belgische wijnen worden er tijdens de keuring ook Duitse wijnen geproefd. De proever weet dus niet welke wijn hij in zijn glas heeft en beoordeelt elke wijn op geur, smaak en harmonie. Afhankelijk van de gemiddelde score (0 tot 5 punten) wordt bepaald of een wijn een medaille of zegel krijgt.

4,5 – 5,00 punten Goud

4,0 – 4,49 punten Zilver

3,5 – 3,99 punten Brons

3,0 – 3,49 punten Zegel

September Nederlandse wijnmaand

De bekendmaking van de medailles is traditiegetrouw in september, dé Nederlandse wijnmaand. Deze maand staat aan de vooravond van de oogstperiode en is altijd vol met activiteiten. Zo houden veel wijngaarden op 18 en 19 september hun open dag. Wijnliefhebbers en -professionals kunnen dan kennismaken met de wijnen van de specifieke wijnbedrijven en meer leren over hoe wijn in Nederland wordt gemaakt. Een overzicht van deelnemende wijngaarden is te vinden op www.nederlandsewijninfo.nl.

Over de Wijnkeuring van de Lage Landen

De Stichting Wijninstituut Nederland (WIN) organiseert de Wijnkeuring van de Lage Landen voor wijngaarden in Nederland en België. De keuring vindt plaats bij het Weinbauamt in Neustadt an der Weinstrasse, waar men met een vaste organisatie de wijnen blind keurt samen met de Pfalzer wijnen (voor de Landespraemierung).

Wanneer een wijn voldoet aan de regelgeving en is onderscheiden met een keurzegel, bronzen, zilveren of gouden medaille, dan krijgt de wijngaardenier een oorkonde. Ze mogen daarna ook de medaille-sticker of keurzegel op de prijswinnende flessen plakken.